Iașul pe locul 18 în clasamentul prețului gigacaloriei la nivel național

La jumătatea anului 2018, mai erau branşate la sistemul centralizat de termoficare din Iași circa 28.000 de apartamente dintr-un total de 1.17 milioane de apartamente din toată țara.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ca urmare a inventarierii realizate în 2018, orașul Iași ocupă poziția 18 în clasamentul prețului gigacaloriei la nivel național, dintr-un total de 52 de orașe analizate.

Pe primul semestru al anului 2018, cel mai mic oraş din judeţul Călăraşi - Lehliu Gară, ocupă primul loc la prețul cel mai mare al gigacaloriei respectiv de 471,89 lei. Şi în Constanţa, locuitorii branşaţi la sistemul centralizat au plătit 427,47 lei/ Gcal.

În topul oraşelor cu cea mai scumpă căldură din sistemul centralizat se situează și Sighişoara unde locuitorii oraşului au plătit 379,11 lei/Gcal și nu au fost acordate subvenţii, dar și Pașcani – 370 lei/Gcal, Alexandria – 342.49 lei/Gcal, Oltenița – 296.45 lei/Gcal și Focșani – 285 lei/Gcal. Alte localități care au costurile gigacaloriei mai mari decât în Iași sunt: Arad și Miercurea Ciuc.

Compania Veolia Energie Iași a investit șapte milioane de euro în rețeaua de termoficare din oraș, ceea ce a permis ca ieșenii să beneficieze de o scădere a tarifului la gigacalorie, de la 265,00 lei, la 245,39 lei în 2018, care acum se află pe o poziție medie în context național, mult departe de primele clasamente” precizează Cristian Pușcaș, director general al Veolia Energie Iași.

Mai mult, compania a realizat o investiție de 2.8 milioane euro, din fonduri proprii, într-o instalație de cogenerare de înaltă eficiență care a devenit o sursă suplimentară de producere de agent termic pentru locuitorii municipiului Iași.

Toate investițiile realizate la nivel local în sistem au ca obiectiv principal sănătatea locuitorilor, deoarece asistăm la o creștere a incidenței bolilor pulmonare și cardiovasculare iar apoi la eficiența economică prin reducerea facturii la consumatorul final prin măsuri de reducere a pierderilor, măsuri de eficientizare a consumului și eliminarea costurilor de întreținere generate de sursele individuale de energie termică” continuă Cristian Pușcaș, director general al Veolia Energie Iași

Veolia Energie Iași (VEI) contribuie astfel la eficientizarea cheltuielilor ieșenilor pentru facturi și asigură, prin sistemul de distribuție termică pe orizontală, economii de până la 20% la apă caldă și căldură, în comparație cu sistemele pe gaz.

 

Procentul este rezultatul analizelor făcute de companie la nivelul blocurilor racordate până în prezent la sistemul de distribuție termică pe orizontală pe parcursul unui an. Analizele efectuate arată, de asemenea, că sistemul de distribuție termică pe orizontală contribuie și la creșterea cu 2-3°C a temperaturii de pe casa scării.

STIRI RECENTE

Programul cinematografului Ateneu în perioada 25-31 martie

Băsescu: Dăncilă a aruncat pe apa sâmbetei 50 de ani de politică externă ...

Zi plină la ICCJ. Termene pentru Tăriceanu și Toni Greblă

Halep - Venus Williams în optimile de la Miami

China a cenzurat şase scene din „Bohemian Rhapsody”

Comisia Europeană a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro